Bokbier stoofvlees met Jopenbier

Zo vandaag recept 2 van mijn herfstrecepten die prima in de winter geserveerd kunnen worden. En dan gelijk een van mijn toppers : Stoofvlees van bokbier. De bereiding kan iedereen, zolang je jezelf bezig kan houden tijdens de uren dat het vlees moet stoven.

Zelf maak ik het vaak aan het einde van de middag zodat het de hele avond lekker kan pruttelen, zonder ik het vuur onbeheerd aan hoef te laten staan. En een voordeel is dat je zoveel stoofvlees kan maken als dat in je pan past, en wat overblijft (ook al is het alleen de saus) kun je weer invriezen voor een volgende avond snel en lekker eten.

20161009_184814_richtonehdr.jpg

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • ± 1 kg Magere Runderlappen
  • 3 Uien, in halve ringen
  • 2 flesjes (Jopen)Bokbier
  • 2 blokjes Rundvlees bouillon
  • 800 gr Kastanjechampignons
  • 2 Laurierbladen
  • Grove Mosterd
  • Roomboter en olijfolie
  • 2 el Rode of witte wijn Azijn
  • 4-6 porties Ovenfriet
  • Salade naar keuze
  • Romige sladressing naar keuze

Aan de slag:
Ok, een ding is belangrijk bij stoofvlees. Leef aub niet in de veronderstelling dat je stoofvlees even snel voor het avondeten kan maken. Het beste en lekkerste resultaat krijg je toch echt na minimaal een dagje stoven.

  • Haal het vlees ruim van te voren uit de koelkast en de verpakking en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Besmeer het vlees royaal met mosterd en verhit een goede eetlepel roomboter en olijfolie in een grote braadpan.
  • Braad al het vlees aan beide kanten aan tot er een mooi korstje ontstaat. Zorg ervoor dat je niet de hele pan gelijk vol leg en braad het vlees in etappes aan. En let op dat je tussendoor voldoende boter en olijfolie in de pan houdt.
  • Haal na het aanbraden al het vlees uit de pan en  fruit de ui kort aan. Blus dit af met het eerste flesje bier en leg het vlees terug in de pan. Voeg het tweede flesje bokbier toe samen met de laurierbladen. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan, voeg de azijn toe en vul aan met kokend water tot het vlees net onderstaat.
  • Breng alles aan de kook en draai daarna het vuur laag en laat minimaal 5 uur stoven*.
  • Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit en voeg desnoods klein beetje kokend water toe. Het vlees hoeft zeker niet helemaal onder te staan maar droog koken is een no go.
  • Wanneer het vlees uit elkaar valt en mals en zacht smaakt kun je beginnen met rest van je gerecht. En wanneer je het vlees de dag/avond van te voren maakt geen probleem, zet de pan dan minimaal 30 minuten van te voren weer op laag vuur. 
  • Verwarm de oven voor op 225°C en bak de ovenfriet volgens de aangegeven instructies
  • Snij de champignons in 4e en verhit 1el olijfolie in een grote pan en bak de champignons in z’n 5 minuten goudbruin. Schep overtollig vocht uit de pan anders worden de champignons een beetje sompig.
  • Was en snij de sla en meng met een dressing naar keuze.
  • Verdeel de friet, sla en champignons over de borden en schep op alle borden een grote lepel stoofvlees met saus.

….. eet smakelijk!

* Kook je op gas dan is het aan te raden een suddelplaatje aan te schaffen. Dit plaatje leg je onder je pan en zorgt ervoor dat het warme gelijkmatiger verdeeld wordt wanneer je het vuur laag draait. 

Advertenties

Een gedachte over “Bokbier stoofvlees met Jopenbier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s