Kerst countdown: Tarte Tatin van Sjalotten

Het aftellen voor kerst kan beginnen. En om kerststress te voorkomen zal ik deze week een groot aantal snelle, makkelijke kerstrecepten online zetten. Deze tarte tatin van sjalotten eten je gecombineerd met lekkere salade en stukje vlees of gevogelte. Maar als onderdeel van de lekkere kerstlunch misstaat hij ook hier. Qua voorbereiding kun de deze tarte tatin ook prima de dag van te voren gemaakt worden en dan hoef je tijdens de kerst hem alleen even opwarmen in de oven (handig voor restjes). 

92348-20141224_1644361
De tarte tatin zo lekker dat hij al op was voor ik een foto kon nemen.

 

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 500 g kleine sjalotten
  • 25 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el verse tijm
  • Rol bladerdeeg
  • Lage ronde bakvorm (ø 20 cm)
  • Optioneel: 3el verkruimelde blauwe kaas

 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven tot 220°C.
  • Pel alle sjalotten en snij deze in de lengte doormidden. Verhit de boter met de olie in een koekenpan.
  • Bak de sjalotten 10 min op matig vuur, tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Voeg vervolgens balsamicoazijn, tijm en 1 el water toe en meng goed door elkaar. Bak nog 5 min, roer af en toe om. Schep de sjalotten in de bakvorm. Laat iets afkoelen.
  • Leg het bladerdeeg over de sjalotten in de vorm. Snij overtollig deeg af, maar zorg er wel voor dat je deeg goed langs de randen in de vorm kan stoppen.
  • Zet de schaal in de oven en bak voor 25-30 min, tot het deeg krokant en goudbruin is.
  • Laat 5 min in de vorm afkoelen, en snij de raden voorzichtig los.
  • Leg een groot bord op de schaal en keer de vorm in een beweging om.
  • Serveer warm, in punten gesneden en combinatie met lekkere salade en mooi geroosterd stuk vlees.

De tarte tatin wordt nog lekkerder wanneer je er een klein beetje blauwe kaas over verkruimeld. 

…..eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.